11-09-09

Movie: The Inglourious Basterds (Dutch review)

Regie:Quentin Tarantino
Starring:
Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Eli Roth, Michael Fassbender, Diane Kruger, Daniel Brühl, Mike Myers
Genre:
Drama, Romantiek
153 min./USA/2009 Kijkwijzer groen_16groen_vloekgroen_vuist

clap-board

Inglourious Basterds' s titel is geleend van de film ‘inglorious bastards’ van Enzo Castellari uit 1978.

3295438873_84d6b9f021

Inhoud: Inglourious Basterds laat een alternatieve geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zien. In deze versie bestaat er een groep infiltrerende soldaten die "The Basterds" worden genoemd. Het is hun taak de bezetters angst aan te jagen door nazi’s op brute wijze te doden en vervolgens met een mes hun scalp te verwijderen.

The Basterds worden geleid door de meedogenloze luitenant Aldo Raine en bestaan volledig uit Joods-Amerikanen die, niet geheel onbegrijpelijk, nogal nijdig op de nazi’s zijn.

Tijdens hun queeste om alle nazi’s uit te roeien, krijgen ze van hogerhand de opdracht om samen te komen met de Duitse actrice Bridget von Hammersmark. Zij maakt deel uit van een plan om een aantal hooggeplaatste nazi’s, onder wie minister van propaganda Joseph Goebbels, in één keer te vermoorden.

De uitvoering blijkt echter geen eenvoudige onderneming, aangezien de Basterds worden tegengewerkt door niemand minder dan kolonel Hans ‘The Jew Hunter’ Landa.


Besperking:
Deze film bevat fantastische dialogen. Bekend is inmiddels dat Tarantino een meester is van de gevatte dialogen met komische ondertoon en dit wordt nog eens onderstreept in Inglourious Basterds. Dit moet ook wel, want het aantal dialogen is groot en het gevaar van langdradigheid ligt constant op de loer. Gelukkig blijven de gesprekken interessant en de situaties origineel, zodat je gedachten slechts een enkele keer zullen afdrijven.

Grootste lof gaat uit naar luitenant Aldo Raine, fantastisch gespeeld door Brad Pitt. Raine is een hardcore Amerikaanse soldaat die, zo hij claimt, afstamt van de Apaches. Vandaar dat hij, net als de Apaches, van elke gedode vijand de scalp wil hebben, hetgeen dan ook uitgebreid en pijnlijk realistisch in beeld wordt gebracht.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Landa. Deze beruchte nazi doet zijn werk (het opsporen en vermoorden van Joden) met een grote glimlach op zijn gezicht en vertoont kinderlijke trekjes wanneer hij ergens van geniet.

Beide personages zijn exemplarisch voor de wijze waarop Tarantino de oorlog behandelt: met een knipoog, waardoor de werkelijke gruwelijkheden nog meer negatieve lading krijgen. Onder alle karikaturale personages en komische situaties is dan ook een duidelijke boodschap aanwezig: wat tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde was afschuwelijk en de nazi’s waren monsters.

Prijzen: Op het filmfestival te Cannes werd deze film genomineerd voor Beste lange speelfilm en Beste mannelijke Hoofdrol (Christopher Waltz). Hij won ze ook allebei.

Besluit: Desalniettemin is Inglourious Basterds een film om van te genieten. De film staat bol van de kleurrijke personages, spitsvondige dialogen en bombastische actie, die samenkomen in een boeiend verhaal. Tel daarbij op de sterk gekozen muziek en je hebt een topper die iedere zelfbenoemde filmliefhebber gezien moet hebben. 

Score: 9/10     oscar oscar oscar oscaroscarhalf

6stnhcgnce8jj1clo2u7v81ezowwnxqrzgll

 

 

 

 

 

ycg8vehknken v2ugxfwae956

n4mlycriklsj 45q5zg52r4rj

 

fkwwucnrp7n7 u3xidlppfyji

Trailer:

18:51 Gepost door * in -Movies- | Permalink | Commentaren (1) | Tags: movie, film, inglourious basterds |  Facebook |

08-06-09

Movie: The Notebook (Dutch review)

Regie:Nick Cassevetes
Starring:
 Ryan Gosling, Rachel McAdams, Gena Rowlands, James Garner, Sam Shepard, Joan Allen, Tim Ivey, Ed Grady, Geoffrey Knight, Kevin Connolly, Heather Wahlquist, Andrew Schaff, Matt Shelly
Genre:
Drama, Romantiek
123 min./USA/2004 Kijkwijzer groen_6 groen_vloek 

clap-board

The Notebook is het meeslepende liefdesverhaal gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de Engelse schrijver Nicolas Sparks (ook bekend van Message in a Bottle).

covernotebook

 

Inhoud: In een verzorgingstehuis leest de oude Duke aan een oude vrouw, die aan dementie lijdt, het meeslepende liefdesverhaal van Allie en Noah voor.

Het verhaal van de jonge Noah Calhoun, die met veel bravoure en flair de mooie 17-jarige Allie Hamilton vraagt met hem uit te gaan. Allie valt al gauw voor charmes van de hopeloos verliefde Noah. Samen beleven ze een onvergetelijke zomer vol hartstocht en passie.

Maar de ouders van Allie keuren de relatie tussen beide af, omdat Noah van te eenvoudige komaf is. Aan de zomerromance komt plots een einde als Allie met haar familie weer teruggaat naar New York, waar zij wonen.Allie  ontmoet de gewonde soldaat Lon Hammond en plant een huwelijk met hem.

Dan ziet Allie plots in de krant een artikel over een man die zijn droomhuis helemaal heeft gerestaureerd. Zij herkent direct Noah en gaat hem opzoeken.

Besperking: The Notebook is een verrassende film van regisseur Nick Cassavetes. De film is romantiek met een hoofdletter. Het gepassioneerde levensverhaal van Allie en Noah is door Cassavetes met veel gevoel en grote passie verfilmd. Niets spectaculairs, het is romantiek op een ouderwetse, klassieke wijze in beeld gebracht, waarbij alle ingrediënten aanwezig zijn. Liefde op het eerste gezicht, jeugdige passie en een onmogelijke liefde door grote sociale verschillen; dit alles tegen de achtergrond van een fraaie omgeving ergens in het warme zuiden van Amerika. Alles zeer sfeervol in beeld gebracht door de Franse cameraman Robert Fraisse.

En naast dit liefdesverhaal speelt ook nog het bijzondere verhaal van Duke, die dit verhaal voorleest aan een dementerende vrouw.
Beide hoofdrollen zijn perfect gecast voor hun rol. Naar verluidt wou regisseur Cassavetes voor de rol van Noah niemand anders hebben dan Ryan Gosling. En het moet gezegd worden, deze casting is bijzonder geslaagd.

De film is in omgekeerde tijdsvolgorde opgenomen. Ofwel, eerst zijn de scènes opgenomen waarbij Allie en Noah elkaar na zeven jaar weer terugzien. Om de jonge Noah te kunnen spelen, moest acteur Ryan Gosling niet alleen zijn baard kwijtraken, maar ook de nodige kilo’s.

Prijzen: James Garner was in deze film genomineerd voor Best Supporting Actor. Deze film kreeg ook een MTV Best Kiss award!

Besluit: Het knappe van de verfilming van Cassavetes is dat The Notebook gewoon een superromantische film is, die echter geen moment te zoet wordt of de liefdespijn te sentimenteel. Je wordt totaal meegezogen in het passievolle verhaal.
Componist Aaron Zigman voorzag de film van goed bijpassende muziek, waarbij de Prelude voor piano van Fréderic Chopin een aparte plaats in neemt.

Score: 8,5/10     oscar oscar oscar oscar

12 notebook32004_the_notebook_009 2004_the_notebook_030

 

 

 

 

 

Trailer:

11:16 Gepost door * in -Movies- | Permalink | Commentaren (0) | Tags: movie, film, recensie, the notebook |  Facebook |

16-01-09

Movie: The Butterfly Effect (Dutch Review)

Regie:Eric Bress en J. Mackye Gruber
Starring:
Ashton Kutcher, Amy Smart en Kevin Schmidt
Genre:
Science-Fiction / Thriller
113 min./USA/2007 Kijkwijzer groen_12 8 groen_vloek groen_vuist

clap-board

The Butterfly Effect is een film die je nog lang zal bijblijven..

butterfly effect
Inhoud: Evan lijdt aan een zeldzame hersenziekte. Sinds zijn jeugd heeft hij regelmatig black-outs, en hij kan zich naderhand nooit herinneren wat er tijdens die 'verdwenen' periodes is gebeurd. Op advies van zijn arts houdt hij een dagboek bij, waarin hij elke keer de aanzet schrijft van wat hij mist. Later blijkt hij met behulp van zijn dagboeken in staat om terug te gaan in het verleden en daar zelfs het een en ander te kunnen veranderen. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van zijn ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Evan besluit de proef op de som te nemen, en ontdekt dat het verschuiven van het verleden ook een impact heeft op het heden en op de toekomst. En niet noodzakelijk een goede…

Besperking: Het idee van tijdreizen is niet nieuw. Sterker nog: veel science fictionfilms hebben hetzelfde uitgangspunt gehad als deze prent. Maar 'The Butterfly Effect' is verfrissend anders dan zijn genregenoten.
En die originele insteek heeft een verrassend beklemmende film opgeleverd die allerlei genres door elkaar husselend op een bevredigende manier. Je kunt de productie niet in één hokje stoppen, omdat 'The Butterfly Effect' een geheel eigen karakter heeft. Als je de prent dan toch in een categorie moet plaatsen, dan is een psychologische thriller misschien nog wel de beste omschrijving. Al doe je de film daar wel tekort mee.

Het zal je snel opvallen dat deze film een erg donker en somber karakter heeft. De verdrongen jeugdherinneringen van de hoofdpersoon zijn geen alledaagse kost die je in een 'normale' Hollywoodfilm tegenkomt. Onderwerpen als pedofilie, zelfmoord, zelfmutilatie en krankzinnigheid zijn zwaar beladen thema's die voorkomen.

'The Butterfly Effect' speelt met het gelijknamige begrip uit de chaostheorie: "Een vlinderslag in het amazonewoud kan een tornado teweegbrengen in de Atlantische oceaan." De theorie zegt het al, het levert chaos op. De onvoorspelbaarheid van Evan's ingrijpen, zorgt voor spannende momenten.

Het acteerwerk in 'The Butterfly Effect' is van een hoog niveau. Dat is ook nodig in een prent als deze die sterk leunt op de vertolking van de hoofdrolspelers. Voor spectaculaire actie of heftige special effects moet je deze film niet kijken.

Prijzen: Deze film won de Pegasus Audience Award in 2004 op het Brussels International Festival of Fantasy Film. Hij kreeg ook twee nominaties; eentje in 2005 in de Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films (Saturn Awards) en eentje op de 2004 Teen Choice Awards

Besluit: 'The Butterfly Effect' is een sterke, spannende en intense film. De regisseurs hebben met deze debuutfilm een erg vindingrijke en geslaagde prent gemaakt, die niet voor iedereen even toegankelijk zal zijn. Het deprimerende thema is nu niet bepaald het standaard werk dat je uit de stallen van de Amerikaanse filmindustrie verwacht. Maar als je deze film een kans geeft zul je ondergedompeld worden in een donker sprookje die nog dagenlang in je hoofd zal blijven zitten. Indrukwekkende film.

Score: 9/10     oscar oscar oscar oscaroscarhalf

ashtonstoltzyButterflyEffect16ydxn9h

 

Trailer:

 

 

10:15 Gepost door * in -Movies- | Permalink | Commentaren (1) | Tags: the butterfly effect |  Facebook |

08-12-08

Movie: Into The Wild (Dutch Review)

Regie:Sean Penn
Starring:
Emile Hirsch, Catherine Keener, Vince Vaughn, Kirsten Stewart,..
Genre:
Avontuur/Drama/Natuurfilm
147 min./USA/2007 Kijkwijzer


clap-board

Into The Wild is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Jon Krakauer.


into_the_wild_movie_posterInhoud: Christopher McCandless (Emile Hirsch) heeft alle kansen in het leven. In 1992 studeert hij op 22-jarige leeftijd af aan de universiteit en is hij klaar voor een succesvol leven. Tenminste, als het aan zijn ouders Walt en Billie ligt. Chris denkt hier echter heel anders over. Al van jongs af aan hunkerde hij naar avontuur en hij besluit dat de tijd rijp is om alles achter zit te laten. Hij doneert al zijn spaargeld aan een goed doel en verlaat zonder enig bericht zijn familie. Zelfs zijn zus Carine, tevens zijn beste vriendin en de enige persoon die hem echt begrijpt, vertelt hij niets. Vanaf dat moment geeft hij zichzelf de naam Alexander Supertramp.

Onderweg komt hij talrijke kleurrijke figuren tegen. Zoals de sympathieke zigeuners Rainer en Jan, de goedlachse boer Wayne en de eenzame oude man Ron. Ze vormen slechts een kleine selectie van de bijzondere ontmoetingen van Chris, maar voor hem is er een nog groter doel: Alaska. Wanneer hij na bijna twee jaar rondreizen eindelijk arriveert, maakt hij van een leegstaande bus zijn huis. Hij leeft van de natuur en is vrij van enig contact met de buitenwereld. Dit blijkt echter niet zonder gevaar te zijn en één fout heeft dan ook meteen een noodlottig gevolg.

Besperking: Het verhaal van Christopher McCandless lijkt bijna te groot om waar te zijn, maar het heeft wel degelijk plaatsgevonden. Aan de hand van zijn dagboeken en notities schreef Jon Krakauer een boek. Na het lezen hiervan wilde acteur, schrijver en regisseur Sean Penn het bijzondere verhaal van Chris graag verfilmen. Hij wilde dit echter niet doen zonder toestemming van de familie van Chris, die hij pas na tien jaar kreeg. Vervolgens begon de zoektocht naar de ideale acteur om deze veeleisende rol te vertolken, en die vond hij in Emile Hirsch. Hirsch bewijst in deze film een veelbelovend jonge acteur te zijn. Hij is tot het uiterste gegaan voor deze rol, waarvoor hij maar liefst 20 kilo afviel. Dit is terug te zien in de intense prestatie op het scherm. 

Naast de cast is het verhaal op zich indrukwekkend. Het wordt vakkundig verteld aan de hand van herhaalde tijdssprongen tussen het eindpunt van de reis in Alaska en de reis ernaar toe. De vele locaties van de film worden prachtig in beeld gebracht. In combinatie met de subtiele geluidseffecten heb je soms het gevoel dat je er werkelijk bij bent. Tenslotte is er nog de muziek in de vorm van instrumentale ondersteuning maar ook prachtige songs van Eddie Vedder. (zeker luisteren hieronder!)

Prijzen: De film werd goed ontvangen door recensenten en werd genomineerd voor twee Oscars, die voor beste mannelijke bijrol (Hal Holbrook) en beste filmmontage.

Besluit: Into the Wild is een film zoals je ze maar zelden tegenkomt. Oprecht, eerlijk en bijzonder. Het feit dat het waargebeurd is maakt het des te imposanter. Tel hierbij de getalenteerde en gevarieerde cast en de mooie natuurlijke manier waarop alles in beeld is gebracht en je hebt een film te pakken die je nog lang bij zal blijven.

Score: 9/10     oscar oscar oscar oscaroscarhalf

 

1093wild into-the-wild-9-1024 into-the-wild~s600x600

 

 

 

 


 

 

 

 

Trailer:

 

BEAUTIFUL Song 'Society' by Eddie Vedder (Soundtrack):

09:54 Gepost door * in -Movies- | Permalink | Commentaren (3) | Tags: into the wild |  Facebook |

02-11-08

Movie: Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Regie:   Larry Charles                                                                                                 Starring:  Sacha Baron Cohen (Borat Sagdiyev), Ken Davitian (Azamat Bagatov), Pamela Anderson..                                           
Genre: 
Komedie/Zwartehumor                                                                                        
 82 min. / USA/ 2006                Kijkwijzer: groen_12groen_voetjesgroen_mensen

Borat_ver2clap-board
Het personage Borat Sagdiyev is een van de drie vaste typetjes van de Britse televisiekomiek Sacha Baron Cohen.

Inhoud: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan opent met een voorstelrondje in het armoedige dorp van Borat, dat als typisch Kazachs dorp compleet belachelijk wordt gemaakt. Als televisieverslaggever reist hij vervolgens met zijn compagnon Azamat af naar de Verenigde Staten. Daar aangekomen botst zijn culturele achtergrond al snel met de westerse gebruiken. 

De scènes volgen elkaar in rap tempo op zoals men gewend is van de korte stukjes in de Ali G Show. Om toch een verhaallijn te creëren wordt Borat al snel na aankomst in Amerika verliefd op Pamela Anderson en besluit haar ten huwelijk te vragen in Californië. Die reis vormt de rode draad van de film. Uit angst om te gaan vliegen “in case the Jews repeat their attack of 9/11” huurt hij samen met Azamat een bus. Onderweg krijgen de twee fikse ruzie en bezoekt Borat diverse mensen om hun racisme naar de oppervlakte te halen door zelf racistische uitspraken te doen. 

Bespreking: Politiek correct is het allemaal niet, maar het de racistische uitspraken, vrouwonvriendelijke moppen en Kazachse naïviteit is er zo over, dat het grappig wordt. Sacha Baron Cohen wisselt vlijmscherpe ironie af met doldwaze scènes en bewijst dat hij niet alleen een prima komiek is, maar ook een uitstekende acteur. Dat hij tijdens zijn ontmoetingen nooit uit zijn rol valt, is een prestatie op zich, want het grootste deel van de film is niet in scène gezet: de Amerikanen die hij voor schut zet, dachten dat ze een echte Kazachse journalist voor zich hadden. 

 

Prijzen: De film werd genomineerd voor 23 prijzen, waarvan hij er 11 won.

Besluit: ‘Borat' is waarschijnlijk één van de grappigste films van 2006. Lang geleden dat ik nog zo gelachen heb tijdens een film. Absoluut een aanrader. Of hoe je de US and A eens goed ten kak zet.

Score: 8/10     oscar oscar oscar oscar 

 

Borat-movie-05   Borat-movie-13Borat-movie-18Borat-movie-07

 

 

 


 

Trailer:

11:15 Gepost door * in -Movies- | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borat |  Facebook |

09-10-08

Movie: The Other Boleyn Girl

Regie:   Justin Chadwick       Scenario:     Peter Morgan                                                                                                                                            Starring:    Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana, Mark Rylance                                                     
Genre:
Drama                                                                                        
 111 min. / USA-UK/ 2008                Kijkwijzer: groen_12groen_vuist

coverclap-board
The Other Boleyn Girl is gebaseerd op het gelijknamige boek van Philippa Gregory.

Inhoud: The Other Boleyn Girl is een boeiend en sensueel verhaal over intriges, romantiek en verraad dat zich afspeelt met op de achtergrond een beslissend moment in de geschiedenis. Twee zussen, Anne (Natalie Portman) en Mary (Scarlett Johansson) Boleyn, worden door hun ambitieuze vader en oom gedwongen om de macht en de status van de familie te vergroten door de genegenheid van de koning van Engeland (Eric Bana) te verwerven. De meisjes laten het eenvoudige plattelandsleven achter zich en worden de gevaarlijke en opwindende wereld van het leven aan het hof ingeduwd - en de poging om de familie te helpen ontwikkelt zich tot een meedogenloze strijd tussen Anne en Mary om de liefde van de koning.

Bespreking: De film geeft een goed beeld van de verhoudingen tussen mannen en vrouwen in de 16e eeuw. Als Mary niet meer gewenst is door Henry VIII richt hij z'n pijlen op Anne. Maar die is niet zo toeschietelijk als Mary. Uiteindelijk heeft dat grote consequenties, tot op het hoogste politieke niveau aan toe. Het heeft namelijk tot gevolg dat Henry VIII breekt met de Paus en dat Engeland van de katholieke kerk overgaat in een Anglicaanse kerk. The Other Boleyn Girl volgt hiermee redelijk getrouw de echte geschiedenis.


Besluit: De personages zijn in deze film soms hard, gemeen, maar vaak ook hulpeloos. Het is dan ook geen film voor "gezellig samen op de bank bij kaarslicht". Visueel is de film prachtig. Het camerawerk is vaak vanaf een afstand of vanachter een obstakel. Dat geeft een gevoel dat er altijd iemand is die meekijkt of gluurt. En soms blijkt dat ook echt zo te zijn. Dat zorgt voor een extra spanning. De aankleding is ook heel authentiek en goed verzorgd. De prachtige kleding valt extra op en geeft een realistisch beeld van die periode. De film geeft daarbij ook een redelijk juist tijdsbeeld. Het is geen documentaire, maar het geeft wel een goed historisch overzicht van, met name, Anne Boleyn, haar familie en het koninklijk hof. En over de onbekende zus Mary.

Zeker de moeite waard om te kijken!

Score: 8/10     oscar oscar oscar oscar 

  the_other_boleyn_girl_9_355x470Boleyn_080313085816102_wideweb__300x375

15919

15917


 

 

 

 

08-10-08

Prison Break Season 4

Their revenge begins now!

groep

Although they are making a mess of the story, every Sunday i'll still be sitting loyal at my television-screen. For those who've never heard of this tv-show.. Do you exist?.. Here's a little overview, so you can watch it next Sunday too :-)

What? Prison Break is an American topserie broadcasted by FOX. It's written and produced by Paul Scheuring. At first, it was planned to have 13 editions, but because of the enormous popularity of the show, they expanded to 22.

Popularity: In the USA the show has received two nominations for the Golden Globe and an award for  Favorite New TV Drama. In August 2005 the program had 10,2 million viewers in America, an unknown quantity since years ago!

Soundtrack: The Soundtrack of "Prison Break" for the 1st and the 2th season was sung by Kaye Styles. The Original Soundtrack was composed by Ramin Djawadi. The soundtrack of the 3th season was sung by Leki, with the song "Over the rainbow".  The soundtrack of the 4the season will be the same as the one from the USA.

Place of Record: The 1st episode was situated at the Joliet prison (Illinois), a prison that is now unused since 2002. During times of recording, the room of Lincoln Burrows was still owned by a serial killer. Other scenes were recorded at Chicago, Woodstock and Ontario. Recordings for the 2th and the 3th season were made in Dallas (Texas). The 4th season will be played at Los Angeles (California).

The actors of season 4:

michael

Michael Scofield (Wentworth Miller)

 

 

 

 

 

 

lincoln

Lincoln Burrows (Dominic Purcell)

 

 

 

 

 

 

Sarah

Sara Tancredi (Sarah Wayne Callies)

 

 

 

 

 

 

LincolnJR

Lincoln (LJ) Burrows Jr. (Marshall Allman)

 

 

mahoneAlexander Mahone (William Fichtner)

 

 

 

 

 

 

sucre

Fernando Sucre (Amaury Nolasco)

 

 

 

 

 

 

bellick

Brad Bellick (Wade Williams)

 

 

 

 

 

 

tbag

Theodore Bagwell (Robert Knepper)

 

 

 

 

 

 

sofia

Sofia Lugo (not me!) (Danay Garcia)

 

 

 

 

 

 

b_20276

Don Self (Michael Rapaport)

 

 

 

 

 

 

b_20274

Gretchen (Jodi Lyn O'Keefe)

 

 

 

 

 

 

b_20272Wyatt (Cress Williams)

 

 

 

 

 

 

pris4-roland

Roland (James Hiroyuki Liao)

 

 

 

 

 

 

For the story I recommend the sites
here, here and here.

Listen to the official soundtrack:

12:06 Gepost door * in -Movies- | Permalink | Commentaren (2) | Tags: prison break |  Facebook |