11-09-09

Movie: The Inglourious Basterds (Dutch review)

Regie:Quentin Tarantino
Starring:
Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Eli Roth, Michael Fassbender, Diane Kruger, Daniel Brühl, Mike Myers
Genre:
Drama, Romantiek
153 min./USA/2009 Kijkwijzer groen_16groen_vloekgroen_vuist

clap-board

Inglourious Basterds' s titel is geleend van de film ‘inglorious bastards’ van Enzo Castellari uit 1978.

3295438873_84d6b9f021

Inhoud: Inglourious Basterds laat een alternatieve geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zien. In deze versie bestaat er een groep infiltrerende soldaten die "The Basterds" worden genoemd. Het is hun taak de bezetters angst aan te jagen door nazi’s op brute wijze te doden en vervolgens met een mes hun scalp te verwijderen.

The Basterds worden geleid door de meedogenloze luitenant Aldo Raine en bestaan volledig uit Joods-Amerikanen die, niet geheel onbegrijpelijk, nogal nijdig op de nazi’s zijn.

Tijdens hun queeste om alle nazi’s uit te roeien, krijgen ze van hogerhand de opdracht om samen te komen met de Duitse actrice Bridget von Hammersmark. Zij maakt deel uit van een plan om een aantal hooggeplaatste nazi’s, onder wie minister van propaganda Joseph Goebbels, in één keer te vermoorden.

De uitvoering blijkt echter geen eenvoudige onderneming, aangezien de Basterds worden tegengewerkt door niemand minder dan kolonel Hans ‘The Jew Hunter’ Landa.


Besperking:
Deze film bevat fantastische dialogen. Bekend is inmiddels dat Tarantino een meester is van de gevatte dialogen met komische ondertoon en dit wordt nog eens onderstreept in Inglourious Basterds. Dit moet ook wel, want het aantal dialogen is groot en het gevaar van langdradigheid ligt constant op de loer. Gelukkig blijven de gesprekken interessant en de situaties origineel, zodat je gedachten slechts een enkele keer zullen afdrijven.

Grootste lof gaat uit naar luitenant Aldo Raine, fantastisch gespeeld door Brad Pitt. Raine is een hardcore Amerikaanse soldaat die, zo hij claimt, afstamt van de Apaches. Vandaar dat hij, net als de Apaches, van elke gedode vijand de scalp wil hebben, hetgeen dan ook uitgebreid en pijnlijk realistisch in beeld wordt gebracht.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Landa. Deze beruchte nazi doet zijn werk (het opsporen en vermoorden van Joden) met een grote glimlach op zijn gezicht en vertoont kinderlijke trekjes wanneer hij ergens van geniet.

Beide personages zijn exemplarisch voor de wijze waarop Tarantino de oorlog behandelt: met een knipoog, waardoor de werkelijke gruwelijkheden nog meer negatieve lading krijgen. Onder alle karikaturale personages en komische situaties is dan ook een duidelijke boodschap aanwezig: wat tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde was afschuwelijk en de nazi’s waren monsters.

Prijzen: Op het filmfestival te Cannes werd deze film genomineerd voor Beste lange speelfilm en Beste mannelijke Hoofdrol (Christopher Waltz). Hij won ze ook allebei.

Besluit: Desalniettemin is Inglourious Basterds een film om van te genieten. De film staat bol van de kleurrijke personages, spitsvondige dialogen en bombastische actie, die samenkomen in een boeiend verhaal. Tel daarbij op de sterk gekozen muziek en je hebt een topper die iedere zelfbenoemde filmliefhebber gezien moet hebben. 

Score: 9/10     oscar oscar oscar oscaroscarhalf

6stnhcgnce8jj1clo2u7v81ezowwnxqrzgll

 

 

 

 

 

ycg8vehknken v2ugxfwae956

n4mlycriklsj 45q5zg52r4rj

 

fkwwucnrp7n7 u3xidlppfyji

Trailer:

18:51 Gepost door * in -Movies- | Permalink | Commentaren (1) | Tags: movie, film, inglourious basterds |  Facebook |

Commentaren

Het artikel in de humo zag er ook al veelbelovend uit! Het zal wel een goeie film zijn ;-)

Groetjes

Gepost door: Ourlipsaresealed | 12-09-09

De commentaren zijn gesloten.