08-06-09

Movie: The Notebook (Dutch review)

Regie:Nick Cassevetes
Starring:
 Ryan Gosling, Rachel McAdams, Gena Rowlands, James Garner, Sam Shepard, Joan Allen, Tim Ivey, Ed Grady, Geoffrey Knight, Kevin Connolly, Heather Wahlquist, Andrew Schaff, Matt Shelly
Genre:
Drama, Romantiek
123 min./USA/2004 Kijkwijzer groen_6 groen_vloek 

clap-board

The Notebook is het meeslepende liefdesverhaal gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de Engelse schrijver Nicolas Sparks (ook bekend van Message in a Bottle).

covernotebook

 

Inhoud: In een verzorgingstehuis leest de oude Duke aan een oude vrouw, die aan dementie lijdt, het meeslepende liefdesverhaal van Allie en Noah voor.

Het verhaal van de jonge Noah Calhoun, die met veel bravoure en flair de mooie 17-jarige Allie Hamilton vraagt met hem uit te gaan. Allie valt al gauw voor charmes van de hopeloos verliefde Noah. Samen beleven ze een onvergetelijke zomer vol hartstocht en passie.

Maar de ouders van Allie keuren de relatie tussen beide af, omdat Noah van te eenvoudige komaf is. Aan de zomerromance komt plots een einde als Allie met haar familie weer teruggaat naar New York, waar zij wonen.Allie  ontmoet de gewonde soldaat Lon Hammond en plant een huwelijk met hem.

Dan ziet Allie plots in de krant een artikel over een man die zijn droomhuis helemaal heeft gerestaureerd. Zij herkent direct Noah en gaat hem opzoeken.

Besperking: The Notebook is een verrassende film van regisseur Nick Cassavetes. De film is romantiek met een hoofdletter. Het gepassioneerde levensverhaal van Allie en Noah is door Cassavetes met veel gevoel en grote passie verfilmd. Niets spectaculairs, het is romantiek op een ouderwetse, klassieke wijze in beeld gebracht, waarbij alle ingrediënten aanwezig zijn. Liefde op het eerste gezicht, jeugdige passie en een onmogelijke liefde door grote sociale verschillen; dit alles tegen de achtergrond van een fraaie omgeving ergens in het warme zuiden van Amerika. Alles zeer sfeervol in beeld gebracht door de Franse cameraman Robert Fraisse.

En naast dit liefdesverhaal speelt ook nog het bijzondere verhaal van Duke, die dit verhaal voorleest aan een dementerende vrouw.
Beide hoofdrollen zijn perfect gecast voor hun rol. Naar verluidt wou regisseur Cassavetes voor de rol van Noah niemand anders hebben dan Ryan Gosling. En het moet gezegd worden, deze casting is bijzonder geslaagd.

De film is in omgekeerde tijdsvolgorde opgenomen. Ofwel, eerst zijn de scènes opgenomen waarbij Allie en Noah elkaar na zeven jaar weer terugzien. Om de jonge Noah te kunnen spelen, moest acteur Ryan Gosling niet alleen zijn baard kwijtraken, maar ook de nodige kilo’s.

Prijzen: James Garner was in deze film genomineerd voor Best Supporting Actor. Deze film kreeg ook een MTV Best Kiss award!

Besluit: Het knappe van de verfilming van Cassavetes is dat The Notebook gewoon een superromantische film is, die echter geen moment te zoet wordt of de liefdespijn te sentimenteel. Je wordt totaal meegezogen in het passievolle verhaal.
Componist Aaron Zigman voorzag de film van goed bijpassende muziek, waarbij de Prelude voor piano van Fréderic Chopin een aparte plaats in neemt.

Score: 8,5/10     oscar oscar oscar oscar

12 notebook32004_the_notebook_009 2004_the_notebook_030

 

 

 

 

 

Trailer:

11:16 Gepost door * in -Movies- | Permalink | Commentaren (0) | Tags: movie, film, recensie, the notebook |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.