16-01-09

Movie: The Butterfly Effect (Dutch Review)

Regie:Eric Bress en J. Mackye Gruber
Starring:
Ashton Kutcher, Amy Smart en Kevin Schmidt
Genre:
Science-Fiction / Thriller
113 min./USA/2007 Kijkwijzer groen_12 8 groen_vloek groen_vuist

clap-board

The Butterfly Effect is een film die je nog lang zal bijblijven..

butterfly effect
Inhoud: Evan lijdt aan een zeldzame hersenziekte. Sinds zijn jeugd heeft hij regelmatig black-outs, en hij kan zich naderhand nooit herinneren wat er tijdens die 'verdwenen' periodes is gebeurd. Op advies van zijn arts houdt hij een dagboek bij, waarin hij elke keer de aanzet schrijft van wat hij mist. Later blijkt hij met behulp van zijn dagboeken in staat om terug te gaan in het verleden en daar zelfs het een en ander te kunnen veranderen. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van zijn ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Evan besluit de proef op de som te nemen, en ontdekt dat het verschuiven van het verleden ook een impact heeft op het heden en op de toekomst. En niet noodzakelijk een goede…

Besperking: Het idee van tijdreizen is niet nieuw. Sterker nog: veel science fictionfilms hebben hetzelfde uitgangspunt gehad als deze prent. Maar 'The Butterfly Effect' is verfrissend anders dan zijn genregenoten.
En die originele insteek heeft een verrassend beklemmende film opgeleverd die allerlei genres door elkaar husselend op een bevredigende manier. Je kunt de productie niet in één hokje stoppen, omdat 'The Butterfly Effect' een geheel eigen karakter heeft. Als je de prent dan toch in een categorie moet plaatsen, dan is een psychologische thriller misschien nog wel de beste omschrijving. Al doe je de film daar wel tekort mee.

Het zal je snel opvallen dat deze film een erg donker en somber karakter heeft. De verdrongen jeugdherinneringen van de hoofdpersoon zijn geen alledaagse kost die je in een 'normale' Hollywoodfilm tegenkomt. Onderwerpen als pedofilie, zelfmoord, zelfmutilatie en krankzinnigheid zijn zwaar beladen thema's die voorkomen.

'The Butterfly Effect' speelt met het gelijknamige begrip uit de chaostheorie: "Een vlinderslag in het amazonewoud kan een tornado teweegbrengen in de Atlantische oceaan." De theorie zegt het al, het levert chaos op. De onvoorspelbaarheid van Evan's ingrijpen, zorgt voor spannende momenten.

Het acteerwerk in 'The Butterfly Effect' is van een hoog niveau. Dat is ook nodig in een prent als deze die sterk leunt op de vertolking van de hoofdrolspelers. Voor spectaculaire actie of heftige special effects moet je deze film niet kijken.

Prijzen: Deze film won de Pegasus Audience Award in 2004 op het Brussels International Festival of Fantasy Film. Hij kreeg ook twee nominaties; eentje in 2005 in de Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films (Saturn Awards) en eentje op de 2004 Teen Choice Awards

Besluit: 'The Butterfly Effect' is een sterke, spannende en intense film. De regisseurs hebben met deze debuutfilm een erg vindingrijke en geslaagde prent gemaakt, die niet voor iedereen even toegankelijk zal zijn. Het deprimerende thema is nu niet bepaald het standaard werk dat je uit de stallen van de Amerikaanse filmindustrie verwacht. Maar als je deze film een kans geeft zul je ondergedompeld worden in een donker sprookje die nog dagenlang in je hoofd zal blijven zitten. Indrukwekkende film.

Score: 9/10     oscar oscar oscar oscaroscarhalf

ashtonstoltzyButterflyEffect16ydxn9h

 

Trailer:

 

 

10:15 Gepost door * in -Movies- | Permalink | Commentaren (1) | Tags: the butterfly effect |  Facebook |

Commentaren

Waauw, dankjewel! Dit is dé film die ik laaaaaaange tijd geleden heb gezien! En ik wil hem zo graag kopen, maar ik wist niet meer hoe die heette of hoe ik hem kon vinden. En nu wel!
Maakt me dag goed!

Gepost door: BabyDragon | 18-01-09

De commentaren zijn gesloten.